Překyselení organismu

Překyselení organismu neboli acidóza je charakterizována poklesem pH krve pod 7,36. Jde o poruchu acidobazické rovnováhy ve prospěch kyselin, tj. jejich zvýšená tvorba či snížené vylučování, tedy retence /zadržení/, popř. zvýšené ztráty látek zásaditých. Metabolickou acidózu působí např. zvýšená tvorba kyselin v těle při hladovění, některých otravách či při těžké cukrovce - ketoacidóza, zadržení kyselin v těle při selhání ledvin nebo ztráty zásaditých látek při průjmech. Respirační acidóza vzniká retencí oxidu uhličitého při selhávání dechových funkcí snížené ventilaci.

Coje překyselení organismu?

Překyselení organismu poznáme snadno a jednoduše. Prostě se necítíme dobře.  Cesta ke zdraví vede v detoxikaci a odkyselení organismu. Tedy lépe řečeno: Cesta ke zdraví je v pravidelné detoxikaci a pravidelném odkyselování organismu. Ideální stav neexistuje.

Proč je důležité odkyselení organismu: Překyselený organismus umožňuje vznik a rozvoj různých nemocí, právem nazývaných civilizační nemoci. Naši předci spoustu dnešních chorob postihujících celou populaci vůbec neznali. Odborná literatura zmiňuje v souvislosti s překyselením organismu různé projevy: Překyselení se projevuje jako snížená imunita a únava, záněty a křeče v těle, bolesti - hlavou počínaje a klouby konče. Nemoc zvaná dna je právě způsobená usazenými solemi kyseliny močové v okolí kloubů. Krystalky kyseliny jsou v místě kloubu stejně nepříjemné, jako když se do ložiska dostane písek. Vrže to, nelze kloubem - ložiskem pořádně hýbat, vydává to podivné zvuky, nefunguje to tak, jak je třeba. U jiného se překyselení projeví jako alergie, ekzém, kopřivka, akné mykóza, anebo jiné formy na kůži. V oblasti trávení poznáte překyselený organismus podle pálení žáhy, nafouklého břicha, v lepším případě s volným odchodem větrů, v horším případě s bolestmi a křečemi.

Překyselení, nadváha a celulitida
Pokud trpíte nadváhou a celulitidou, máte otoky, nemůžete zhubnout, přestože sportujete a držíte diety, tak jste také pravděpodobně překyseleni. Chytré buňky těla si drží vodu, aby se neutopily v kyselinách, zadržovanou vodou si kyseliny ředí. Jestli jim chcete pomoct, musíte dostatečně pít a dodávat do organismu zásadotvorné minerální látky. Proč? Protože víme ze školy, že kyseliny se neutralizují zásadami a platí to i naopak. Zásady jsou likvidovány kyselinami. Všechny chemické reakc e probíhají ve vodě.

Překyselení při bolestech kloubů
Překyselení poznáte také podle toho, že vás potkají problémy typu:  artróza, revmatismus, mrtvice, hemoroidy, poruchy prokrvení, infarkt. Když si pořád nejste jisti, jestli se překyselení týká i vás, zamyslete se nad tím, jak spíte, jestli nemáte potíže s usínáním nebo častým buzením. Co dělá vaše paměť, pakliže si chcete zapamatovat pro vás důležité informace?

Test na překyselení těla
Pokud stále nejste přesvědčeni, že se Vás překyselení organismu týká, položte si kontrolní otázku. Jestliže odpovíte ANO na níže uvedené projevy, pak jste překyseleni.

Nehty se třepí, vlasy se nelesknou, padají, pokožka je zašedlá a nemá zdravou barvu
Psychika nevyrovnaná, deprese, špatná nálada, vztek, nespokojenost jsou vám blízké.
Cysty, myomy, rakovina.

Překyselení organismu lze také změřit. K měření se používají indikační pH papírky. Nepoužívejte ty, které mají rozsah 0-12, tím nic nezjistíte. Důležité údaje ohledně překyselení těla se nacházejí v oblasti 5,4-7 pH. Neutrální hodnota pH je 7. Cokoliv má hodnotu pH do 6,9, je kyselé, více samozřejmě, čím je číslo nižší. Cokoliv je nad 7,1, je zásadité, čím vyšší číslo, tím zásaditější. Měřit pH moči můžete pH indikačními papírky s rozsahem 5,4-7,4 pH.

Ovšem pozor! Nemyslete si, že čím zásaditější potravinu použijete, že tím lépe uděláte. To je zásadní omyl. Měli bychom se pohybovat ve všech oblastech našeho života bez extrémů. Zdravější je tedy nepřipravit svému tělu žádné dramatické experimenty.

Jak měřit pH v moči
Ukazatel pH moči je vypovídající tehdy, pokud měření probíhá v pravidelné době z ranní moči odebrané ze středního proudu. Pokud naměříte pH nižší než cca 6,5, jste překyseleni. Když je pH 7-7,2  a více, je to známka toho, že ledviny nepracují úplně ideálně, ranní moč by měla být spíše kyselejší, navštivte lékaře.

Co teď s tím, když víte, že patříte mezi překyselenou většinu. V první řadě upravit životosprávu, což je běh na dlouhou trať.

Rychlejší a efektivní je použít doplňky stravy na odkyselení organismu dodáním zásadotvorných minerálů. Zásaditá směs MINERALY je zásadotvorná sypká směs minerálních látek, určená pro přípravu ochuceného a věřte nevěřte, opravdu chutného nápoje. Zásaditá směs MINERALY je nápoj s minerály, které snižují překyselení organismu a zároveň doplňují potřebné minerální látky v těle. Zásaditá směs MINERALY dodává vápník, hořčík, sodík a draslík ve vyrovnaném poměru. Pokud máte radši tobolky a nemůžete sodík, tedy sůl, použijte Zásaditou směs Mineraly Alkalinka, což jsou tobolky s vápníkem, hořčíkem a draslíkem bez soli. Zapít Alkalinku můžete bylinným čajem na odkyselení a detoxikaci organismu, což je Bylinářské koště. Vykoupáním v soli s bylinkami napomůžete odkyselování organismu.





Zdroj: http://www.zbynekmlcoch.cz, https://www.zentrichovaapatyka.cz

Odstraňte překyselení těla.

Zde je seznam zásadotvorných potravin, které vám pomohou

Je jasné, že naše strava musí být rozmanitá, abychom hladiny minerálů a vitamínů ve svém těle udržovali v rovnováze.

Jelikož žijeme v stresující době a velmi dobře víme, že ovoce a zelenina se již nepěstují tak jako kdysi, mnozí raději sáhneme po doplňcích stravy.

Pokud berete jakékoliv doplňky stravy, je důležité vědět kdy je pro ně nejlepší čas.

Vitamíny je dobré brát ráno, protože vám dodávají vitalitu. Minerály je naopak lepší brát večer, protože dokáží naše tělo uklidnit.

Kromě adekvátního množství všech potřebných nutričních látek je nezbytné udržovat i rovnováhu pH vnitřního prostředí.

Překyselení organismu totiž vytváří vhodné podmínky pro růst patogenních bakterií, hub, kvasinek a dalších škodlivých mikroorganismů.

Dlouhodobé překyselení těla může dokonce vyústit k propuknutí rakoviny.

5 nejlepších zásadotvorných potravin pro překyselený organismus

Je to poměrně těžké vybrat pouze těch 5 nejlepších alkalických potravin, protože jich určitě existuje více. Pokud bychom vám mohli doporučit ty nejprospěšnější, tak podle našeho názoru jde o následující:

1/ Pohanka

Je vynikající náhradou pšenice. Obsahuje Rutin, který dodává energii, a je také výborná při léčbě a prevenci kardiovaskulárních chorob.

Doporučuje se u těch, kterým se velmi snadno dělají modřiny a také obecně ženám, které mají potíže s praskáním kapilár. Pohanka je skvělou volbou kdykoliv během dne.

2/ Mangold, kapusta, zelí

Tyto druhy zeleniny se často uvádějí jako potraviny 21. století, bez ohledu na to, zda jde o jejich vliv na mužské nebo ženské zdraví.

Mají antivirové, antibakteriální a antikarcinogenní vlastnosti. Většina z nás vylévá vodu, která zůstane po vaření těchto potravin, zejména pro její nepříliš lákavou vůni.

Když je ale budete příště vařit, nevylévejte ji! Použijte ji na přípravu omáčky, nebo ještě lépe – vypijte ji!

3/ Meloun

Je výborným zdrojem vitaminu A /betakarotenu/, B1, B5, B6, C, E, draslíku, rostlinné vlákniny a kyseliny listové. Kombinace těchto nutričních látek nás nabíjí energií.

Meloun je také antikoagulant, který pomáhá ředit krev a snižuje tak riziko srdečního infarktu a mozkové příhody, jejichž výskyt je čím dál tím častější.

4/ Lněná semínka a lněný olej

Jsou bohaté na lignany, které chrání před rakovinou prsu, dělohy a prostaty.

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin je činí ideálními na jakýkoliv detoxikační program. Jsou výborné při léčbě zácpy, pomáhají snižovat vysoký cholesterol a regulovat hladinu cukru v krvi.

5/ Olivový olej

Tento typ oleje je jednou z top alkalických potravin. Je bohatý na mononenasycené mastné kyseliny a vitamín E. Ten nejenže snižuje riziko poškození a zánětů, ale pomáhá také snížit frekvenci návalů horka u žen v přechodu.

Polyfenoly, které se nacházejí v olivovém oleji, mají protizánětlivé účinky, dokáží potlačit příznaky astmatu, osteoporózy a revmatoidní artritidy.

Kyselinotvorné potraviny

Zajímá vás, které potraviny jsou pro tvorbu kyselosti v organismu /pozor, ne v krvi, jak to mnozí nejednou špatně interpretují/ nejhorší?

Jsou to jednoznačně ty, které obsahují rafinované cukry, veškeré klasické nezdravé jídlo, cereálie plné cukrů, kofein, alkohol a umělá sladidla.

Škodlivá umělá sladidla, které se přidávají do mnoha známých nápojů a potravin /jen aby jejich konzument koupil/ se často považují za dobré, protože jsou bez cukru.

To ale není vůbec pravda! Nezapomínejme také, že kouření také přispívá k tvorbě kyselosti.

Další prospěšné zásadotvorné potraviny

Chcete-li alkalizovat své tělo, měli byste jíst více následujících potravin:

Avokádo
Brokolici
Růžičkovou kapustu
Zelí
Mrkev
Květák
Celer
Cuketu
Orientální houby, například shitake a maitake
Houby jako Chanterelle a Button
Řasy jako Nori, Kombu, Wakame
Pažitku
Fíky
Okurku
Česnek
Grep
Banán
Sójové klíčky
Alfa klíčky
Hrozny
Zelené fazolky
Med
Kiwi
Pórek
Citron nebo limetku
Ledový salát
Mango
Proso
Cibuli
Pomeranč
Papáju
Petržel
Hrušku
Hrášek
Ananas
Quinou
Ředkvičku
Špenát
Jahody
Rajčata
Divokou rýži
Dýni
Sezamová semínka a Tahini /pasta ze sezamových semínek/

Potraviny, u kterých byste měli být raději opatrní

Výše jsme již uvedli, které potraviny jsou obecně kyselinotvorné. Teď uvedeme ještě pár konkrétnějších příkladů.

Proteiny /bílkoviny/

Většina kyselých reakcí v těle je způsobena právě proteiny, zejména živočišného původu. Předpokládá se, že každých 10g proteinu, které přijmeme navíc, zapříčiní úbytek 100mg kalcia, zejména v moči. Buďte proto s proteiny opatrní. Doporučená denní dávka je 1 gram na 1 kg váhy.

Sycené nápoje

Obsahují hodně fosforu a minerálů, které ve větším množství způsobují úbytek kalcia.

Káva

Nedoporučuje se pít více než tři šálky kávy denně, protože kofein zvyšuje kyselost v těle. Podle některých výzkumů může být dokonce časté pití kávy spojeno se zvýšeným výskytem osteoporózy – až o 82 procent.

Káva sice obsahuje hodně antioxidantů, ale nachází se v ní i nebezpečný Akrilamid.

Zpracované potraviny a polotovary

Bílý chléb, koláče a pečivo zvyšují kyselost v těle a vytlačují kalcium z kostí. Kalcium totiž reguluje reakce na kyselost v těle.

Související

Superpotravina na hormonální nerovnováhu, úzkost, únavu, spánek i libido

9 zdravotních přínosů pití medové vody na lačný žaludek

Konečně! Vše na jednom místě o tom, co dokáže /ne/obyčejný citrón s vašim zdravím

Varovná znamení, že váš lymfatický systém je pomalý a jak si udělat lymfatický detox

Zdroj: https://www-alternativnimagazin-cz.cdn.ampproject.org

« Orgánové hodiny dle čínské medicínyČínská diagnostika podle jazyka »