Medvědí česnek
Česnek medvědí je planá forma česneku a objevuje se ve na vlhkých loukách, smíšených lesích, hájích i podél vodních toků brzy z jara. Oválné listy vyrůstají již koncem března a v květnu česnek medvědí rozkvete drobnými bílými kvítky. Kromě dalších léčebných účinků je zvláště vhodný pro jarní omlazovací kúry, pročištění krve i detoxikaci po zimě.
Česnek medvědí - Allium ursinum, patří do čeledi liliovitých /Liliaceae/, je vytrvalá bylina vysoká 20 až 50 cm, Listy jsou podobné konvalince, ale pro svou intenzivní česnekovou vůni jsou nezaměnitelné. Květenství tvoří řídký okolíkovitý polokulatý vrcholík bílé barvy. Česnek medvědí se používá jako léčivá rostlina, zelenina, koření i se pěstuje v okrasných zahrádkách.
Výskyt: Česnek medvědí roste na vlhkých loukách, pod keři, v hájích a listnatých lesích. Tedy na půdách propustných, vlhčích, slabě kyselých, bohatých na humus i na dusík, písčitých až kamenitých nebo hlinitých. Silná česneková vůně nás upozorní na jeho výskyt ještě dříve, než najdeme první lístek.
Kuchyňské využití
Medvědí česnek je jemnější než česnek setý, jeho cibulky mají v kuchyni u stejné využití. Pro kuchyňské zpracování se hodí zejména listy. Posekané čerstvé listy můžeme sypat na chléb s máslem nebo některými bílými sýry, na brambory, přidáváme do polévek, omáček, salátů, ochucených majonéz…
Sběr drogy: Zelené lístky sbíráme od dubna /někdy už od března/ do května, dříve než rostlina rozkvete. Cibulky pak na konci léta a na podzim.
Složení: Česnek medvědí obsahuje účinnou silici zastoupenou sirnými složkami, čpavkem, glykosidy, allicinem a éterickými oleji. Obsahuje vitamín C, fytoncidy, hořčiny a další látky. Účinné látky česneku medvědího regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity. Užívá se i jako rostlinné antibiotikum, silný protihnilobný prostředek, mírné projímadlo, močopudný prostředek a jako prostředek pro očištění a prokrvování.
Choroby a neduhy, které česnek medvědí léčí:
česnek medvědí
odstraňuje škodlivé látky z organismu, čistí krev, tzn. že vylepšuje krevní obraz
léčí i chronické choroby kůže
výrazně snižuje krevní tlak
vyhání hlísty a škrkavky
má pozitivní vliv na arteriosklerózu
léčí průjmy, nadýmání, snižuje nechutenství
léčí zácpu s průvodními vnitřními křečemi a další choroby střev.
přispívá k optimalizaci látkové výměny, zpomaluje proces stárnutí cév a buněk /i mozkových/
uvolňuje hleny ze zahleněných průdušek a usnadňuje tak dýchání
čerstvá šťáva hojí těžko se hojící rány
pročišťuje ledviny, močový měchýř, podporují odchod moče.
Příprava léků z česneku medvědího
Čerstvé listy a cibulky: čerstvé listy česneku medvědího nadrobno nasekáme a sypeme na chléb a pečivo, do polévek, omáček, salátů atd.
Víno: Hrst nadrobno posekaných listů svaříme v 250 ml bílého vína. Můžeme osladit medem. Pijeme v průběhu dne malými doušky, a to každý druhý až třetí den. Toto víno uvolňuje hleny a usnadňuje tak dýchání.
Jak se dělá tinktura
Tinktura se dělá tak, že nadrobno nakrájíme listy anebo cibulky. Nasypeme je volně do lahve, abychom ji zaplnily po okraj. Byliny pak zalijeme 40% vodkou anebo podobně silnou kořalkou a postavíme na dna týdny na okno, kam svítí slunce, nebo k radiátorům či jiné teplé místo. Přes hadřík přecedíme a uskladníme v menších lahvičkách. Uchováváme v chladnu. Užíváme denně 10 až 15 kapek smíchaných s trochou vody. Kapky kromě další léčby podporují paměť a zabraňují zvápenatění cév (arterioskleróze).
Upozornění: Ve větších dávkách, než je uvedeno, může česnek medvědí u některých jedinců vyvolávat nevolnost a zvracení. Při závažnějším onemocnění je nutné užívání všech léčivých bylin konzultovat s lékařem.
Zdroj: http://www.zahradaapriroda.cz/
V posledních letech stoupá obliba medvědího česneku. Už dříve jsme tuto rostlinu znali a dnes ji znova objevujeme. Příjemně oživí náš jídelníček a jako přidanou hodnotu nabídne vitamíny a řadu léčitelských schopností. Jaro je ideální dobou, kdy jeho působení na lidský organismus vyzkoušet.
Nepochybujeme o tom, že jste se určitě někde doslechli, že česnek je přírodní antibiotikum. To samé platí i o medvědím česneku. Nejenom proto ho lidé často zařazují do jarních očistných kúr. Dokáže velmi účinně posilovat imunitu, což po dlouhé a náročné zimě určitě oceníte. Česnek medvědí obsahuje i velké množství vitamínu C, což je pro obranyschopnost také velice důležité. Kromě toho je považován za antioxidant.
Prevence proti chřipce
Velice hojně medvědí česnek využívá lidové léčitelství. Oblíbená je hlavně tinktura z této rostliny. Kromě toho, že je lékem a prevencí proti chřipce, pomáhá také snižovat krevní tlak. Účinně působí i proti ateroskleróze, čili kornatění tepen. Stejně tak je ale vhodným doplňkem léčby při astmatu.
Výhodou medvědího česneku je, že si ho můžete nasbírat i sami. Kde roste? Budete se divit, ale možná máte jeho rostlinky hned za humny ani o nich nevíte. Bylině nejlépe vyhovují k růstu stinná vlhká místa. Pokud máte v okolí lužní lesy, vypravte se do nich. Můžete se vsadit, že tam na rostlinky narazíte.
Jak je ale poznáte? Pravděpodobně znáte široké listy konvalinek, které také rády rostou na vlhčích stinných místech. Listy medvědího česneku se jim velmi podobají. Jednoznačným poznávacím znamením je potom česneková vůně, kterou ucítíte, když list v ruce rozemnete.
Zbývá ještě dodat, kdy roste. Obvykle se s ním setkáte v téměř dvouměsíčním období od konce března přibližně do poloviny května. Takže pokud jste ještě nepodnikli válečnou výpravu na medvědí česnek, máte nejvyšší čas to zkusit. Překvapivě ho najdete i v Praze, pokud se vypravíte do Divoké Šárky, ale možná i jinde. Pěstování medvědího česneku také není žádná věda. Měli byste mu ale na zahrádce vyhradit vlhčí místo, které bude větší část dne spíše ve stínu.
Nejsilnější účinky nabízí čerstvý
Bylinka medvědího česneku vás okouzlila. Nejste si ale jisti, jak ho vlastně využít v kuchyni? Vězte, že má velice široké využití. Když ho budete mít na zahrádce, můžete si natrhat čerstvé rostliny, kdykoli si vzpomenete. To je obrovská výhoda. Právě utržená rostlina se dá nasekat na drobné kousíčky a posypat jimi třeba čerstvý chléb s máslem jako si sypete třeba pažitkou nebo řeřichou. Samozřejmě podobně jako u dalších bylin je jeho účinek nejsilnější právě v čerstvém stavu.
Ovšem recepty z medvědího česneku nabízejí pestrou škálu pokrmů, jak ze studené, tak i z teplé kuchyně. V této souvislosti se nabízí i otázka, jak uchovat medvědí česnek. Jakmile poznáte jeho chuť a blahodárné účinky na váš organismus, určitě vám nebude stačit dopřávat si ho jenom v době jeho sezóny od konce března do půlky května.
Velmi dobrým způsobem, jak zachovat maximum živin, je medvědí česnek zmrazit. Pokud máte větší mrazák, stojí za to nasekat česnek na kousky a vložit do menší plastové nádobky podobně jako to děláte s pažitkou. Další možností je medvědí česnek usušit. Klidně si tak můžete udělat zásoby sušeného česneku na celou zimu – počítejte ale s tím, že jeho vůně už nebude tak intenzivní a také dlouhým skladováním přijde o část živin.
Pesto
Velice dobrým způsobem, jak mít rostlinu k dispozici v plné síle i mimo její vegetační sezónu, je připravit si do zásoby pesto z medvědího česneku. Co budete potřebovat?
1 ks svazek rostlin medvědího česneku
3 lžíce za studena lisovaného olivového oleje
100 gramů kešu oříšků
1 ks špetku soli
3 ks polévkové lžíce jemně nastrouhaného parmezánu
Pod studenou vodou důkladně opláchněte listy medvědího česneku. Vložte otrhané listy do mixéru a přidejte kešu oříšky. Postupně po troškách přilévejte olivový olej, dokud se nevytvoří hladká pasta. Nakonec vylijte z mixéru a přimíchejte nastrouhaný parmezán. Podle potřeby dosolte. Můžete pesto uchovávat v uzavíratelných skleničkách v ledničce, vydrží zde relativně dlouho.
Polévka z medvědího česneku
Připravit krémovou polévku je také velice jednoduché. Neobejdete se bez:
300 gramů medvědího česneku /nebo prostě tři hrsti listů/
2 ks středně velkých brambor
1 litru zeleninového vývaru
1 ks polévkovou lžíci bazalky – nejlépe čerstvé
1 ks polévkovou lžíci másla
100 ml smetany
1 ks špetku soli
1 ks špetku pepře
Do hrnce vložte lžíci másla. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Vložte na máslo a lehce orestujte. Přilijte zeleninový vývar a uvařte doměkka. Medvědí česnek omyjte a posekejte na drobno. Přidejte do polévky, Vařte ale jenom krátkou dobu. Česnek nesmí ztratit příjemnou zelenou barvu a vůni, nesmí se převařit na „hadr“. Osolte, opepřete, přisypte čerstvou bazalku. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte na hladký krém. Vlijte smetanu a promíchejte. Lehce prohřejte. Servírujte například s topinkou nebo plátkem celozrnného chleba.
Zdravá jarní pomazánka z medvědího česneku
150g medvědího česneku
250g smetanového sýru - žervé
150g fety
80g vlašských ořechů
Vše rozmixujte a podávejte s pečivem.
Okurkový salát s medvědím česnekem
S medvědím česnekem se dá připravovat i celá řada velmi chutných salátů. Určitě si připravujete okurkový salát. Tentokrát ho ale můžete ozvláštnit chutí medvědího česneku. Co musíte mít k jeho přípravě?
3 ks salátových okurek
300 gramů - 3 hrsti medvědího česneku
150 g smetany ke šlehání
2 ks polévkové lžíce hustého bílého jogurtu
2 ks polévkové lžíce zakysané smetany
1 ks špetku soli
1 ks špetku pepře
Z omytých okurek okrájíme slupku a nastrouháme je na jemno. Slijeme z nich šťávu – tu do salátu nepoužijete, ale rozhodně ji nevylévejte. Je velmi zdravá, takže ji vypijte. Nastrouhané okurky lehce osolte a opepřete, ideální je čerstvě umletý pepř. Přilijte k okurkám smetanu na šlehání, přidejte dvě lžíce jogurtu a dvě lžíce zakysané smetany. Dobře promíchejte. Omyjte medvědí česnek a nasekejte ho nadrobno. Vmíchejte do okurkové směsi. Podle potřeby ještě můžete dosolit a připepřit.
Zdroj: https://www.pestryjidelnicek.cz/